Prezes PSE wiceprzewodniczącym Walnego Zgromadzenia TSCNET oraz wiceprzewodniczącym Rady Współpracy TSC do 2017 roku

10 listopada 2015, 00:00

Henryk Majchrzak, prezes zarządu PSE, został wybrany na wiceprzewodniczącego Walnego Zgromadzenia spółki TSCNET Services. Wyboru dokonali członkowie – udziałowcy spółki TSCNET podczas spotkania Walnego Zgromadzenia TSCNET 2 listopada 2015 r. Henryk Majchrzak został jednogłośnie powołany do sprawowania tej funkcji do 31 grudnia 2017 r.

2 listopada br. odbyło się również spotkanie rady współpracy TSC, podczas którego Henryk Majchrzak został jednomyślnie wybrany na wiceprzewodniczącego rady współpracy TSO Security Cooperation (TSC) 31  grudnia 2017 r.

TSCNET Services GmbH to spółka, której działalność obejmuje usługi wsparcia technicznego operatorów systemów przesyłowych w procesach planowania operacyjnego oraz wsparcia przy realizacji zadań koncepcyjnych prowadzonych w ramach inicjatywy regionalnej TSO Security Cooperation. Obecnie udziałowcami TSCNET Services jest 13 europejskich operatorów systemów przesyłowych: 50HzT (Niemcy), Amprion (Niemcy), APG (Austria), ČEPS (Czechy), ELES (Słowenia), Energinet.dk (Dania), HOPS (Chorwacja), MAVIR (Węgry), PSE S.A. (Polska), Swissgrid (Szwajcaria), TenneT TSO (Niemcy), TenneT TSO (Holandia) oraz TransnetBW (Niemcy). PSE są udziałowcem TSCNET Services od 16 lutego 2015 r.

TSO Security Cooperation (TSC) to powołana w grudniu 2008 r. inicjatywa, która - poprzez zintensyfikowanie współpracy międzyoperatorskiej ma na celu podniesienie bezpieczeństwa pracy połączonych systemów elektroenergetycznych w Europie Środkowej. Wszyscy operatorzy systemów przesyłowych będący udziałowcami TSCNET są jednocześnie członkami Inicjatywy TSO Security Cooperation.

Członkowie rady współpracy TSC są jednocześnie członkami Walnego Zgromadzenia spółki TSCNET. Do  kompetencji rady należy podejmowanie strategicznych decyzji w zakresie rozwoju współpracy i  działalności inicjatywy TSC.