PSE rozstrzygnęły przetarg na zakup usługi Redukcja zapotrzebowania na polecenie OSP Program Bieżący Uproszczony (DSR PBU)

7 marca 2019, 13:21

W dniu 4 marca 2019 r. PSE S.A. rozstrzygnęły postępowanie na zakup usługi DSR PBU - przyjęte zostały wszystkie poprawnie złożone oferty.

Usługa DSR PBU świadczona będzie w okresie od 1 kwietnia 2019 r. do 31 grudnia 2019 r., przez 5 wykonawców: Enspirion Sp. z o.o., TAURON Polska Energia S.A., ENEA S.A., Enel X Polska Sp. z o.o. oraz Lerta Sp. z o.o.

DSR PBU skierowany jest głównie do średnich, małych i mikroprzedsiębiorstw podlegających ograniczeniom w dostarczaniu i poborze energii elektrycznej, które za pośrednictwem agregatorów, mogą uzyskać dodatkowy przychód z redukcji lub przesunięcia zapotrzebowania na moc. W odróżnieniu od innych programów DSR, odbiorcy świadczący usługę DSR PBU nie ponoszą kar w przypadku nieudanej redukcji swojego zapotrzebowania na energię w wyznaczonym przez OSP terminie.

Warunkiem złożenia oferty w postępowaniu było posiadanie przez odbiorcę lub dysponowanie przez agregatora zdolnością przesunięcia lub redukcji zapotrzebowania energii elektrycznej o łącznej wysokości 1 MW mocy redukcji lub więcej.

Informacja o złożonych ofertach i zaoferowanych cenach podana została na stronie:https://przetargi.pse.pl/