PSE wzmocnią lokalne społeczności w ponad 70 polskich gminach. Rusza konkurs grantowy "WzMOCnij swoje otoczenie"!

6 lutego 2019, 14:57

„WzMOCnij swoje otoczenie” to nowy, ogólnopolski konkurs dobrosąsiedzki organizowany w ponad 70 polskich gminach przez Polskie Sieci Elektroenergetyczne. Firma wesprze finansowo pomysły na realizację projektów społecznych, które wprowadzą pozytywne oraz trwałe zmiany w lokalnych społecznościach, a przy tym będą służyć mieszkańcom przez długie lata. Najciekawsze zgłoszenia mają szansę na grant w wysokości do 20 000 zł. Nabór wniosków rozpoczyna się 18 lutego 2019 r. i potrwa do 8 kwietnia br.

Idea konkursu „WzMOCnij swoje otoczenie” jest zbliżona do znanego i sprawdzonego rozwiązania, jakim jest budżet partycypacyjny. Dzięki niemu mieszkańcy mogą aktywnie zmieniać swoją okolicę. Konkurs ma na celu wyłonienie najlepszych projektów związanych z rozwojem lokalnej infrastruktury społecznej czy aktywizacją życia społecznego i kulturalnego oraz pomoc w ich wdrożeniu.

Każdy projekt może ubiegać się o dofinansowanie w wysokości do 20 000 zł. PSE planują nagrodzić minimum jeden pomysł w każdej z gmin. Granty będzie można przeznaczyć na pokrycie kosztów realizacji projektów, które będą wywierały pozytywny wpływ na społeczność lokalną w ramach jednej z kategorii konkursowych:

• rozwój przestrzeni publicznej,
  • oświata,
  • środowisko,
  • aktywizacja życia społecznego i kulturalnego,
  • zdrowie i opieka medyczna,
  • mała infrastruktura,
  • inne inicjatywy

Uczestnicy konkursu mogą uzyskać m.in.: pokrycie kosztów prac budowlanych, kosztów remontów, kosztów zagospodarowania przestrzeni zielonych, a także wsparcie finansowe na budowę miejsc przeznaczonych do aktywności fizycznej lub zakup nowych sprzętów, np. do szkół, ośrodków zdrowia, gminnych ośrodków kultury i wiele innych.

- Chcąc równoważyć naszą obecność w regionach, w których realizujemy inwestycje liniowe i stacyjne, bądź eksploatujemy istniejącą infrastrukturę, aktywnie angażujemy się w działania dobrosąsiedzkie, zwłaszcza wokół spraw, które są istotne dla lokalnych społeczności. „WzMOCnij swoje otoczenie” to konkurs wspierający projekty, które zostawią po sobie długotrwały ślad i będą służyły mieszkańcom przez długie lata – mówi Eryk Kłossowski, prezes zarządu PSE.

Organizowany przez PSE konkurs obejmuje swoim zasięgiem ponad 70 gmin w województwach mazowieckim, lubelskim, wielkopolskim, dolnośląskim, małopolskim, lubuskim i zachodniopomorskim. Jest skierowany nie tylko do gmin, ale również ich jednostek organizacyjnych (np. szkół, ośrodków kultury czy pomocy społecznej), organizacji pozarządowych oraz mieszkańców, którzy we współpracy z samorządami i organizacjami pozarządowymi mogą w realny sposób odmienić swoje najbliższe otoczenie.

Pełna lista gmin, dokumenty aplikacyjne oraz inne, szczegółowe informacje dotyczące konkursu będą dostępne na stronie internetowej www.wzmocnijotoczenie.pl od 18 lutego 2019 r.

Kontakt do Biura Prasowego konkursu:
Janusz M. Kamiński
tel. +48 606 999 444