PSE zmieniają termin aukcji głównej na rok dostaw 2024

2 sierpnia 2019, 20:02

PSE zmieniają termin aukcji głównej na rok dostaw 2024
Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A. z siedzibą w Konstancinie-Jeziornie, pełniące rolę operatora w rozumieniu ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o rynku mocy (Dz. U. z 2018 r. poz. 9 z późn. zm., dalej „ustawa”) informują o zmianie daty przeprowadzenia aukcji głównej na rok dostaw 2024. Aukcja odbędzie się 6 grudnia 2019 r.

Zmiana daty przeprowadzenia aukcji głównej na rok dostaw 2024 zostaje wprowadzona w związku z opublikowaniem dnia 2 sierpnia 2019 r. przez Ministra Energii, rozporządzenia o którym mowa w art. 34 ustawy, dotyczącego parametrów aukcji głównej na rok dostaw 2024 oraz aukcji dodatkowych na poszczególne kwartały roku dostaw 2021, a także potrzebą dostosowania harmonogramu procesów rynku mocy do regulacji art. 22 ust. 5 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/943 z dnia 5 czerwca 2019 r. w sprawie rynku wewnętrznego energii elektrycznej, opublikowanego w dniu 14 czerwca 2019 r. (Dz. Urz. UE. L 158 z dnia 14.06.2019, s. 54) – dalej „Rozporządzenie 2019/943”.

Zmieniona data przeprowadzenia aukcji głównej na rok dostaw 2024 umożliwi ogłoszenie ostatecznych wyników aukcji głównej na rok dostaw 2024 oraz zawarcie umów mocowych w terminie przed 31 grudnia 2019 r. umożliwiającym zastosowanie do tych umów przepisu art. 22 ust. 5 Rozporządzenia 2019/943.

Zmieniona data przeprowadzenia aukcji głównej na rok dostaw 2024 została wyznaczona w okresie zgodnym z art. 29 ust. 2 pkt 1 ustawy.

Zaktualizowany harmonogram procesów rynku mocy dostępny jest pod adresem:www.pse.pl/rynek-mocy-informacje-ogolne.