Publikacja narzędzia umożliwiającego wyznaczenie wielkości wykonania obowiązku mocowego dla jednostek rynku mocy redukcji zapotrzebowania – metoda profilu historycznego

19 kwietnia 2021, 16:01

PSE S.A. opublikowały narzędzie umożliwiające obliczenie wielkości wykonania obowiązku mocowego przez jednostkę rynku mocy redukcji zapotrzebowania z wykorzystaniem danych pomiarowo-rozliczeniowych wszystkich MD/PPE tworzących jej kompletny układ zasilania dla metody profilu historycznego.

Plik w formacie .xlsx zawiera następujące sekcje:

• instrukcję – wskazującą sposób wypełniania poszczególnych arkuszy pliku oraz opisującą obliczane wartości,
  • wprowadzania danych – obejmującą arkusze, gdzie należy umieścić odpowiednie dane pomiarowo-rozliczeniowe dotyczące MD/PPE tworzących kompletny układ zasilania jednostki rynku mocy,
  • cześć obliczeniową – w której, po wybraniu godziny testu DSR, testowego okresu zagrożenia lub okresu zagrożenia, prezentowany jest wynik końcowy oraz wielkości niezbędne do wyznaczenia wielkości wykonania obowiązku mocowego. Obliczenia zostały wykonane zgodnie z §8 oraz §9 Rozporządzenia Ministra Energii z dnia 18 lipca 2018 r. w sprawie wykonania obowiązku mocowego, jego rozliczania i demonstrowania oraz zawierania transakcji na rynku wtórnym.

Dodatkowo przygotowany został przykład wykorzystania powyższego pliku do obliczenia wielkości wykonania obowiązku mocowego dla jednostki rynku mocy redukcji zapotrzebowania.

Pliki dostępne są pod adresem: https://www.pse.pl/rynek-mocy-instrukcje-uzytkownika oraz poniżej:

Narzędzie umożliwiające wyznaczenie wielkości wykonania obowiązku mocowego DSR (Plik umożliwia obliczenie wykonania dla doby, w której okres zagrożenia wystąpił więcej niż raz. Wersja: 1.1)

Przykład obliczenia wielkości mocy dostarczonej do systemu DSR