Rynek dnia następnego: modyfikacja mechanizmu łączenia rynków SE4-PL-LT przez aktywację polskiego obszaru optymalizacji (PLA)

21 kwietnia 2017, 13:23

W celu lepszego wykorzystania dostępnej infrastruktury połączeń SwePol Link (połączenie HVDC między Polską i szwedzkim obszarem rynkowym SE4) oraz LitPol Link (połączenie HVDC między Polską i litewskim obszarem rynkowym), operatorzy systemów przesyłowych Polski, Szwecji i Litwy w koordynacji z zaangażowanymi giełdami, planują uruchomienie tzw. polskiego obszaru optymalizacji (PLA) między Polską a obszarami rynkowymi SE4 i LT. Zdolności przesyłowe PL-PLA pomiędzy polskim systemem elektroenergetycznym i polskim obszarem optymalizacji będą reprezentować "ograniczenia alokacji" wynikające z uwarunkowań pracy polskiego systemu elektroenergetycznego, a zdolności przesyłowe PLA-SE4 i PLA-LT będą reprezentować dostępne zdolności przesyłowe danego połączenia.

Rozporządzenie 1222/2015 ustanawiające wytyczne dotyczące alokacji zdolności przesyłowych i zarządzania ograniczeniami (CACM) definiuje "ograniczenia alokacji" jako ograniczenia, których należy przestrzegać podczas alokacji zdolności przesyłowych i które są potrzebne, aby zapewnić bezpieczną pracę systemów przesyłowych, a które nie zostały przełożone na transgraniczne zdolności przesyłowe lub są potrzebne do zwiększania efektywności alokacji zdolności przesyłowych.