Spotkanie operatorów infrastruktury energetycznej z Polski i Ukrainy

16 marca 2023, 11:21

Spotkanie operatorów infrastruktury energetycznej z Polski i Ukrainy
Bieżąca i przyszła współpraca energetyczna była tematem konferencji E23 PL for UA z udziałem polskich i ukraińskich spółek odpowiedzialnych za kluczową infrastrukturę energetyczną, służącą do przesyłania energii elektrycznej, gazu i paliw płynnych. Spotkanie odbyło się 15 marca na Stadionie Narodowym w Warszawie. W spotkaniu uczestniczył Premier Mateusz Morawiecki.

Jednym z tematów rozmów była współpraca operatorów systemów elektroenergetycznych. Polskie Sieci Elektroenergetyczne od początku rosyjskiej napaści na Ukrainę wspierają operatora ukraińskiego systemu elektroenergetycznego – Ukrenergo. Pomoc polega na dostawach sprzętu niezbędnego do naprawy zniszczonej infrastruktury sieciowej, tworzeniu technicznych i regulacyjnych warunków do wymiany energii elektrycznej między Ukrainą a innymi krajami Europy, a także na opiece nad pracownikami spółki i ich rodzinami. PSE koordynują także udzielanie pomocy Ukrenergo przez innych europejskich operatorów systemów elektroenergetycznych oraz operatorów systemów dystrybucyjnych w Polsce.

PSE i Ukrenergo współpracują przy przywracaniu do eksploatacji połączenia między Polską a Ukrainą. Uruchomienie linii 400 kV jest planowane na drugi kwartał 2023 r. Po polskiej stronie zostały już przeprowadzone próby napięciowe połączenia, a po stronie ukraińskiej, pomimo realizacji prac w trudnych warunkach, są one planowane w najbliższych tygodniach.

Z wielkim uznaniem patrzymy na obronę i odbudowę systemu elektroenergetycznego  przez naszych partnerów z Ukrainy. Zdając sobie sprawę z wagi każdego dodatkowego środka służącego do działań w tym zakresie, traktujemy przywrócenie do pracy połączenia między Polską a Ukrainą jako zadanie o najwyższym priorytecie. Nie zapominamy przy tym o przyszłości i przygotowujemy się do pełnej integracji ukraińskiego rynku energii elektrycznej z rynkiem europejskim – mówi prezes PSE Tomasz Sikorski.

Od wybuchu wojny ukraińska energetyka musiała radzić sobie z wieloma wyzwaniami: utratą dużej części jednostek wytwórczych oraz spadkiem zapotrzebowania, wrogim przejęciem elektrowni jądrowych, zmasowanymi atakami rakietowymi i zniszczeniami sieci przesyłowej o niespotykanej skali. Cały czas wytrwale wypełniamy naszą misję i przywracamy zasilanie - aż do zwycięstwa. W dużym stopniu jest to możliwe dzięki natychmiastowemu wsparciu z Polski, a zwłaszcza PSE, naszym sąsiadom i prawdziwym przyjaciołom, którzy jako pierwsi zaoferowali swoją pomoc i wsparcie dla naszej sprawy – mówi Wołodymyr Kudrycki, prezes Ukrenergo.

Obecnie trwają konsultacje zmian w Instrukcji Ruchu i Eksploatacji Przesyłowej w zakresie dotyczącym zasad udostępniania zdolności przesyłowych na połączeniu Polska - Ukraina. Połączenie to będzie pracowało synchronicznie i umożliwi wymianę energii elektrycznej w obu kierunkach. System Ukrainy w marcu 2022 r. został awaryjnie zsynchronizowany z połączonymi systemami Europy, poprzez połączenia z Rumunią, Węgrami oraz Słowacją. Połączenie z Polską zapewni jeszcze silniejsze powiązanie systemu ukraińskiego z połączonymi systemami Europy.