Zapraszamy na seminarium "Wpływ pogody kosmicznej i aktywności Słońca na bezpieczeństwo pracy systemu elektroenergetycznego"

8 maja 2012, 00:00

Szanowni Państwo,
Zapraszamy w dniu 18 maja 2012 roku o godzinie 10.00 do siedziby PSE Operator S.A. w Konstancinie-Jeziorna ul. Warszawska 165, na seminarium pod  tytułem „Wpływ pogody kosmicznej i aktywności Słońca na bezpieczeństwo pracy systemu elektroenergetycznego”.

Program seminarium:

• 10.00 - 10.10 - Otwarcie seminarium - Pan Cezary Szwed, Dyrektor Departamentu Rozwoju Systemu PSE Operator S.A.
  • 10.10 - 11.45 - „Zjawiska kształtujące pogodę kosmiczną i metody ich pomiaru” - Prof. nadzw. dr hab. Iwona Stanisławska, Centrum Badań Kosmicznych Polskiej Akademii Nauk
  • 11.45 - 12.00 -  Przerwa kawowa
  • 12.00 - 13.00 -  „Wpływ pogody kosmicznej na bezpieczeństwo pracy Krajowego Systemu Elektroenergetycznego” - mgr inż.  Adam. Klimpel, Departament Usług Operatorskich.

Jednym z podstawowych obowiązków PSE Operator S.A.  jest zapewnienie ciągłości i niezawodności pracy Krajowego Systemu Elektroenergetycznego. PSE Operator S.A.  nadzoruje sprawność oraz ustala stopień jego zabezpieczenia przed różnymi niekorzystnymi zdarzeniami. To są zadania związane z ochroną infrastruktury krytycznej. Jednocześnie system elektroenergetyczny i infrastrukturę telekomunikacyjną uważa się za infrastruktury najbardziej podatne na zjawiska atmosferyczne, w tym pogodę kosmiczną.

W PSE Operator S.A. uruchamiamy prace mające zidentyfikować zjawiska zachodzące w Krajowym Systemie Elektroenergetycznym podczas koronalnych wyrzutów materii na słońcu. Podstawowym problemem, stwarzanym przez prądy generowane podczas burz magnetycznych, jest ich wpływ na transformatory elektroenergetyczne szczególnie z uziemionym punktem zerowym. W sytuacji występowania tych prądów, zachodzą trzy główne zagrożenia dla transformatora:

• zwiększony pobór mocy biernej,
  • zwiększony poziom harmonicznych parzystych i nieparzystych generowanych w półokresowym nasyceniu,
  • prawdopodobieństwo przegrzania transformatora powodowane głównie występowaniem strumienia rozproszenia

Celem seminarium jest zapoznanie szerokiego grona specjalistów z zakresu elektroenergetyki ze zjawiskami związanymi z pogodą kosmiczną i przedyskutowanie potrzeby podjęcia wspólnych działań dla monitorowania zjawiska i zabezpieczenia systemu elektroenergetycznego przed niekorzystnymi zdarzeniami.