Strategiczna linia 400 kV dla Zachodniopomorskiego i Wielkopolski z pozytywną decyzją środowiskową

7 sierpnia 2023, 08:37

Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Szczecinie wydała decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach dla realizowanej przez Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A. inwestycji „Budowa linii 400 kV Dunowo – Żydowo Kierzkowo – Piła Krzewina”. Ocena urzędu potwierdza wypełnienie przez inwestora surowych wymogów środowiskowych przy projektowaniu linii. Przybliża także realizację tej inwestycji, kluczowej dla bezpieczeństwa energetycznego północnej Polski.

Linia elektroenergetyczna 400 kV łącząca podkoszalińskie Dunowo ze stacją elektroenergetyczną Żydowo Kierzkowo i dalej - stacją Piła Krzewina w północnej Wielkopolsce, będzie miała istotne znaczenie z punktu widzenia bezpiecznej pracy północnozachodniej części Krajowego Systemu Elektroenergetycznego (KSE).

Trasa nowej linii elektroenergetycznej będzie prowadzić przez 13 gmin (sześć wielkopolskich:  Kaczory, Wysoka, Krajenka, Tarnówka, Złotów i Okonek; oraz siedem zachodniopomorskich: Szczecinek , Biały Bór, Polanów, Bobolice, Tychowo, Świeszyno i Biesiekierz) i będzie liczyć 171 km.

Linia docelowo zastąpi pochodząca z lat 70. ubiegłego wieku linię 220 kV, łączącą Dunowo z Piłą.

Inwestycja realizowana jest zgodnie z przyjętym harmonogramem. W 2024 roku wyłoniony zostanie wykonawca linii. Zakończenie budowy zaplanowano na 2026 rok.